Donderdagavond 5 november vond in het Raadhuis in Erp een bijzondere bijeenkomst plaats. Bestuursleden van Heemkundekring Vehchele kwamen met Sjaan van Dijk-Slaats naar Erp om een archeologische vondst over te dragen aan Erthepe: een prehistorische vuurstenen bijl die Sjaan vond in het beekdal van de Aa in Erp.
Gepolijste neolithische bijl gevonden in 2014 door Sjaan van Dijk – Slaats op de Vogelzang in Erp. Bron: Stadskrant Veghel, november 2015.
Sjaan van Dijk-Slaats van Vehchele is geen onbekende bij de amateurarcheologen in de regio. Ze is ondanks haar hoge leeftijd nog regelmatig te vinden op de akkers in het buitengebied van de gemeente Veghel. Dankzij haar zoektochten naar archeologische sporen beschikt Heemkundekring Vehchele over honderden waardevolle vondsten. In september 2014 deed Sjaan tijdens een waarneming in de Vogelenzang te Erp een heel bijzondere vondst. Ze trof op een akker langs de Aa een grote vuurstenen bijl aan.
Archeologen determineerden de vondst van ongeveer 15 bij 6 cm en kwamen tot de conclusie dat het ging om een gepolijste neolithische bijl (Flint-Ovalbeil) uit de periode 2800-2000 voor Christus. Doordat de bijl honderden jaren in een natte ijzerhoudende bodem gelegen heeft, is de oorspronkelijke grijze kleur van het vuursteen roodbruin geworden.
Gepolijste bijlen waren belangrijke werktuigen in de prehistorie. Ze werden, vastgezet aan een houten steel, gebruikt bij het kappen van bomen en het bewerken van hout. Met de bijl die Sjaan vond, was iets vreemds aan de hand. De bijl vertoonde geen gebruikssporen op de snede!
Daarom gaat het vermoedelijk om een werktuig dat bewust in de natte moerassige grond in het beekdal van de Aa is gegooid. Op een voor de bewoners heilige plaats als een soort offer ter ere van natuurgoden of geesten van voorouders. Ze hoopten daarmee de goden of geesten gunstig te stemmen en voorspoed te krijgen in hun dagelijks leven.Zekerheid over het gebruik van de bijl zullen we nooit kunnen krijgen. Wel staat vast dat de archeologische collectie van Heemkundekring Erthepe dankzij de overdracht door Vehchele verrijkt is met een bijzonder prehistorisch werktuig. Geïnteresseerden kunnen de vuurstenen bijl komen bewonderen tijdens de openingstijden van de heemkamer van Erthepe.