Tweede Wereldoorlog 1940-1945

Er is veel geschreven over de Tweede Wereldoorlog. De oorlogsjaren van Eerde zijn in diverse boeken en artikelen beschreven. Ook op filmmateriaal zijn de verhalen van oudere Eerdenaren vastgelegd. Een cruciale datum daarbij is 17 september 1944. Op die dag sprongen de parachutisten boven Eerde. Maar voordat het dorp werd bevrijd werd er nog een hevige strijd gestreden. Dat was niet zonder gevolgen.

17 september

Het was een mooie zonnige dag in bezet Nederland, 17 september 1944. Zoals iedere zondag waren de mensen uit Eerde samen in de kerk om te bidden voor betere tijden. Uit de berichten die binnenkwamen uit België wisten de kerkgangers al dat de bevrijders niet ver weg waren.
En toen pastoor Willenborg vanaf de preekstoel aankondigde dat er "iets" zou gaan gebeuren, snapten de parochianen direct wat hij bedoelde.
Bernard van Dam liet de eerste noten van het Wilhelmus uit het kerkorgel klinken........

De molen van Eerde. Op de voorgrond een Britse Shermantank (huidige locatie Kapelstraat 75).

Operatie Market Garden

Op dat moment waren de paratroopers van de Amerikaanse 101ste Airborne Divisie al op weg naar Nederland. Als onderdeel van Operatie Market Garden was de omgeving van Eerde aangewezen als landingsplaats voor het 2e en 3e bataljon van het 501ste Parachute Infantry Regiment. Samen met het 1e bataljon, dat ten noorden van Veghel landde, moesten zij een deel van de corridor naar Arnhem veroveren en openhouden voor de doortocht van het Engelse 30ste legerkorps.

Parachutisten

Even na de middag was de eerste Dakota te zien die vanuit zuidelijke richting Eerde naderde. Aan boord waren 14 pathfinders. Zij sprongen als eersten boven Eerde en markeerden de landingsplaats. Enkele minuten later was de lucht gevuld met honderden parachutes, waarmee mensen en materieel een zachte landing maakten op Eerdse bodem. Omdat er op dat moment geen Duitsers in Eerde aanwezig waren hadden de Amerikanen binnen een uur het dorp bezet en wegblokkades opgericht.
Veel van de para's waren jonge jongens, nog geen 20 jaar oud. Ze hadden onderweg doodsangsten uitgestaan tijdens de beschietingen van Duits luchtafweer op hun kwetsbare vliegtuigen. Toen ze eenmaal weer vaste grond onder de voeten hadden en ze gastvrij ontvangen waren in Eerde, leek hen de oorlog weer mee te vallen. Meer ervaren paratroopers, die in juni 1944 de invasie in Normandië hadden meegemaakt, wisten wel beter........

De kerk van Eerde kreeg het zwaar te verduren in de oorlogsdagen van september 1944. De kerk werd begin jaren '60 van de vorige eeuw weer opgebouwd.

Burgerslachtoffers

In het oorlogsgeweld dat in september 1944 over het dorp Eerde raasde zijn negen burgers omgekomen en eenzelfde aantal zwaargewond geraakt. Burgers waanden zich soms veilig als de gevechten wat verder weg leken en hadden geen idee over de reikwijdte van projectielen. Soms was het ook onvoorzichtigheid of vreselijke pech die hen noodlottig werd.

Bron: Website Airborne Comité Eerde, september 2024.

De werkgroep Eerdelogie heeft diverse feiten op een rij gezet. Heb je nog meer informatie voor ons? Laat het ons weten via info@eerdelogie.nl

De molen van Eerde na beschietingen in de septemberdagen van 1944.