Ooggetuigen

Ooggetuigen bieden waardevolle informatie over die extreme gebeurtenissen in oorlogstijd. Na de oorlog wilde men vooruit naar de toekomst leven maar de herinneringen hebben onuitwisbare sporen achtergelaten. Voor begrip en verwerking ervan is informatie van ooggetuigen zeer waardevol.

Harrie (l) en Frans van Berkel.

Overzicht van in woord en beeld vastgelegde getuigenissen.

VIDEOFILMS:

Verhalen van Harrie en Frans van Berkel, Piet Vissers en Harrie en Leo van Dijk:

  • Market Garden Dagje GPS
  • Vliegveld Eerde Omroep Brabant.
  • Bevrijding
  • Granaat weken aan de rand van Schijndel.

Jan Deckers.

BOEKEN EN ARTIKELEN:

Dagboek van de Eerdse postbode Jan Decker over de bevrijding in september 1944:

Jan Deckers was een Eerdse postbooi. Zijn dagboek over de oorlogsdagen in september en oktober 1944 met voetnoten van Piet Visser als 9 jarig kind.

 

Hanneke Lief:

Waargebeurde verhaal van Hanneke Gelderblom – Lankhout. Hanneke werd door Tante Zus vanuit Den Haag naar Eerde gebracht, waar ze ondergedoken zat, toch naar school ging en zelfs haar communie deed. 

 

DieGenen uit De Eerde:

Kronieken over families door Riek Verberk-Gloudemans en Antoinette van de Burgt. Hierin aandacht voor wat er in de oorlog afspeelde. 

 

Corridor naar het verleden: 

Veghel, een snijpunt in OostBrabant 1940-1945, door Frans Govers. Voltooid of onvoltooid verleden, een zoektocht met veel betrokken Veghelaren in de oorlogsperiode.

 

St. Antonius Molen in de frontlinie:

Rol van de Eerdse molen in de Tweede Wereldoorlog. Opgetekend door Erwin Janssen.

 

Sodom en Gomorra:

Ooggetuigenverslag uit de Tweede Wereldoorlog door Cor Vervoort. In dit boek komen Eerdse ooggetuigen uitgebreid aan het woord. Anna Vervoort -van Erp, Piet Vissers en Adriaan van Hooft, Harrie en Leo van Dijk, Marietje van der Pol-van der Zanden, Matthijs van Gorp, Jan Deckers, Families Vissers en Van Hooft, Martien Krol en familie van Dijk en Jan Pepers.

 

100 Jaar R.K. Boerenbond Eerde:

Met beschrijving van de periode 1940-1945.

 

Bernard van Dam, “Eerde Deerlijk geschonden":

Beschadigd monumentaal Eerde zoals de Eerdse Molen, de Koeveringse molen, Hoeve Heertveld, de Kerk en de Eerdse Bergen.

 

Podcastserie: De Elfde Man, Waargebeurd oorlogsverhaal:

20 oktober 1943. Anna van Erp werkt op het land. Als ze opkijkt van het bietenrooien, ziet ze een parachute neerkomen in een boom. Er hangt een man aan. Tot aan haar dood vraagt Anna zich af wat er met de jongeman gebeurd is. Heeft hij het gered?

Podcast De Elfde Man.