Marianne Verstappen

62 jaar

Marjanneke Verstappen (links) en mejuffrouw Kuypers. Achter Marjanneke loopt Pieter van de Ven.

 

Bronnen: DieGenen uit De Eerde, Airborne Comité Eerde en Werkgroep Eerdelogie. September 2024.                       

Marjanneke Verstappen was, gebruikmakend van een kalmte in de gevechten, even de kippen gaan verzorgen. Ze werd op 29 september 1944 getroffen door een granaat die afketste van de gevel van het huis van Ties Hurkens (huidige locatie Kapelstraat 37). Marjanneke (op de foto vooraan) was op slag dood.

Postbode Jan Deckers schrijft geëmotioneerd in zijn dagboek: "Marjanneke dood! Dat was het enige wat die aanval bereikte. Marjanneke dat goeie zieltje! Dood door de oorlog!"

Marjanneke, geboren in Lierop op 29 oktober 1881, was een nichtje van Christianus Josephus (mister) van Hooff. Hij werd op 1 november 1894 benoemd als hoofd van de gemeenschappelijke openbare school van de gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Marjanneke kwam in augustus 1899 vanuit Lierop bij de familie Van Hooff wonen. In 1932 werd ‘mister van Hooff’ opgevolgd door Antoon Neggers.

Mister van Hooff liet toen een huis bouwen met als adres H38a (1950). Het huidige adres is Kapelstraat 39. Hij verhuisde daar met Marjanneke naar toe. Toen mister Van Hooff in 1936 overleed bleef Marjanneke daar wonen.