Jan Wallensteijn

Onderduiker, 31 jaar.

Jan Wallensteijn.

 

Bronnen: DieGenen uit De Eerde, Airborne Comité Eerde en Werkgroep Eerdelogie. September 2024.

Het was november 1944, de rust was enigszins teruggekeerd in Eerde en omgeving. Jan (Johannes Anthonius) Wallensteijn uit Loosduinen (gemeente ’s-Gravenhage) zat bij de familie Bert en Drika van Geffen-van Zoggel ondergedoken (Eerde E139 gemeente Sint-Oedenrode, huidige locatie: Kapelstraat 68).

Op weg naar Duitsland om daar te werk gesteld te worden vluchtte Jan Wallensteijn terug naar Nederland. De ouders van zijn vriendin, Anna van Geffen, boden hem onderdak.

Op 21 november fietste Jan over de Boterpad langs de boerderij van Jas van der Linden (nu de boerderij op het terrein van de Marsfabrieken). Hij werd getroffen door een bom die werd verloren door een vliegtuig dat terugkeerde van een missie boven Duitsland. Jan, geboren op 10 februari 1913, overleed op 31-jarige leeftijd in het Sint-Jozefziekenhuis in Veghel op 21 november 1944. Jan Wallensteijn werd op het Eerdse kerkhof begraven.

Jan Wallensteijn, chauffeur van beroep, was een zoon van Hendricus Otto Wallensteijn en Johanna Catharina Giesing. Toen hij overleed stond hij officieel ingeschreven in de gemeente ‘s-Gravenhage op het adres Heemskerchstraat 44, Loosduijnen. Zowel zijn vader als moeder maakten het overlijden van hun zoon niet mee. Zijn vader overleed in 1943 en zijn moeder al in 1938.