Graard van Grinsven

46 jaar.

Graf Graard van Grinsven op kerkhof in Eerde.

 

De Werkgroep Eerdelogie is op zoek naar foto's van Graard van Grinsven. Kun jij ons helpen? Laat het ons weten via info@eerdelogie.nl

 

Bronnen: DieGenen uit De Eerde, Airborne Comité Eerde en Werkgroep Eerdelogie. September 2024.

Graard (Gerardus) van Grinsven werd op 29 mei 1898 geboren in Heeswijk. Hij was landbouwer van beroep en kwam met zijn vrouw Bertha (Elisa Alberta) van den Boogaard in Eerde wonen op het adres F71 Eerde, gemeente Schijndel (later Hoeves 5).

Het was 8 mei 1945. Enkele dagen eerder erkenden de bezetters in Wageningen hun nederlaag. De vrede was getekend. Maar de oorlog bleef slachtoffers maken.

Graard ging op deze dag op pad om hout te halen. Hij reed met paard en wagen door ’t Wijbosch Broek (gemeente Schijndel) om naar Heeswijk te rijden. De gemeente had alle gaten in de weg dichtgemaakt. Dus Graard vermoedde niets. Toch reed hij op een mijn waarbij het leven verloor.

Zijn zoon, Wim van Grinsven, hoorde van het ongeluk en ging naar de familie Van Berkel om de vrachtfiets vragen. Hij zei: ‘Ons vader is gewond’. Hij heeft de vrachtfiets meegenomen, maar voor het zover was, was het niet meer nodig.

Anno 2024 vertelt een oudere Eerdenaar: ‘Wij zijn zes weken op de vlucht geweest in de Tweede Wereldoorlog. In 1944 hebben we zes weken in Gemonde gezeten. We gingen van het ene naar het andere opvangadres. Toen we thuis kwamen was alles afgebrand. Ook het huis van Bertha en Graard van Grinsven. Ze woonden na de oorlog in een bijgebouw van hun boerderij.

Graard liet zijn vrouw Bertha en 7 kinderen achter en is begraven op het kerkhof in Eerde. Bertha is daarna met haar kinderen naar Amerika geëmigreerd. Zij had daar een zus wonen die haar vroeg om naar Amerika te komen. Bertha overleed in 1981.