Gerrit Groot

Onderduiker, 23 jaar.

V.l.n.r.: Bart (onderduiker bij Ties van Stiphout), Gerrit Groot en Johan van Hooft.

 

Bronnen: DieGenen uit De Eerde, Airborne Comité Eerde en Werkgroep Eerdelogie. September 2024.            

 

Gerrit (Gerardus) Groot was onderduiker bij het gezin van Driek en Mieke van Houtum-van Hooft. Het gezin woonde in Eerde, wijk H 71, gemeente Veghel (huidig adres: Kapelstraat 8). Gerrit (links op de foto) was geboren in Zaandam op 13 mei 1921.

Samen met Driek van Houtum was hij ’s morgens vroeg uitgereden om te gaan melken. Zij werden geraakt door een granaatscherf ter hoogte van de Elize Hoeve (splitsing Den Dubbelen-Horstjens).

Er bestaat onduidelijkheid over de datum van overlijden. In de overlijdensakte staat dat Gerrit Groot, pakhuisknecht van beroep, overleed op 25 september 1944. Volgens overlevering overleed hij op dezelfde dag als Driek van Houtum. Ook in de overlijdensakte van Driek van Houtum staat 25 september 1944 vermeld. Maar volgens het bidprentje, het parochiearchief, de grafzerk en het dagboek van Jan Deckers is Driek van Houtum overleden op 26 september 1944.

Volgens het parochiearchief werd Gerrit Groot in Eerde begraven. Zijn vader woonde destijds in Zaamdam. Zijn moeder was al eerder overleden.