Frans van Asseldonk

20 jaar.

Frans van Asseldonk.

 

Bronnen: DieGenen uit De Eerde, Airborne Comité Eerde en Werkgroep Eerdelogie. September 2024.

Frans (Franciscus, Antonius) van Asseldonk werd geboren in Eerde (gemeente Veghel) op 6 augustus 1924. Hij was een zoon van Jan van Asseldonk en Helena van Hooft. Het gezin woonde toen op de Willibrordushoek (huidige adres: Willibrordushoek 12/12a).

Frans werd in september 1944 getroffen door een granaat. Hij was in Boxtel aan het werk bij een boer in een boomgaard. Ernstig gewond werd hij door zijn werkgever naar het ziekenhuis gebracht. Door alle consternatie van het oorlogsgeweld werd de familie in d’Eerd pas weken later op de hoogte gebracht. De vader van Frans ging naar het ziekenhuis in Boxtel om zijn zoon te bezoeken. Bij aankomst kreeg hij te horen dat Frans in het Eindhovense ziekenhuis verzorgd werd.

Drie maanden na de fatale inslag is Frans op 22 december 1944 overleden en op 2e Kerstdag 1944 in Eerde begraven. Jan van Asseldonk moest dit samen met zijn gezin verwerken. Zijn vrouw was al in 1943 op 45-jarige leeftijd overleden.

Het gezin van Jan van Asseldonk woonde in die tijd op het Zandvliet (G147 Eerde, gemeente Schijndel). In de oorlog ging de boerderij op het Zandvliet in vlammen op. In het kader van de wederopbouw werd er in 1947 een nieuwe boerderij gebouwd. Voor Jan was het leven na de dood van zoon Frans nooit meer hetzelfde. Jan van Asseldonk overleed in 1975.