Dorus van Heeswijk

51 jaar.

Dorus van Heeswijk.

 

Bronnen: DieGenen uit De Eerde, Familie Van Heeswijk, Airborne Comité Eerde en Werkgroep Eerdelogie. September 2024.

Dorus (Theodorus) van Heeswijk werd geboren in Erp op 10 april 1893. Toen hij ruim 1 jaar oud was kwam hij in Eerde wonen (H83 Kempkes, later Corridor 21). Hij trouwde met Pietje (Peternella) Wouters uit Schijndel. In de Tweede Wereldoorlog woonde het gezin op de Vlagheide (G140, Eerde, gemeente Schijndel; ongeveer ter hoogte van het hudige adres Vlagheide 6a). Zij runden daar een boerderij.

Hoewel 17 september 1944 voor Eerde al als een beetje bevrijding voelde, waren de dagen die daarop volgden minder rooskleurig.  Op 18 september 1944 ging een aantal boerderijen in Eerde in vlammen op. Het Hoeves en de Vlagheide stonden in lichterlaaie en de bewoners waren veelal op de vlucht. Het gezin van Dorus van Heeswijk ging naar Van Stiphout in de straat.

Na een paar rustige dagen wilde Dorus naar zijn huis gaan kijken dat op de Vlagheide stond. Twee van zijn zonen gingen met hem mee. Bij Dorus stond alles nog overeind en het ‘goud’ van zijn vrouw was zo in z’n ‘tessen’ geladen. Dorus ‘frotte’ in de binnenkant van zijn hemd het geld. In zijn hemd had zijn vrouw nog een speciaal zakje gemaakt. Hij ging ook nog even naar het huis van Willem Steenbakkers (Wijk F 65 Eerde, huidige Dalenstraat) om daar iets op te halen. Het gezin van Willem zat ook in de schuilkelder bij Van Stiphout. Bij Willem Steenbakkers buitengekomen vielen er zes mortiergranaten waarvan de eerste op de gevel van het huis waar Dorus zich bevond. Het doodde de vader van acht kinderen.

Zijn zonen waren al eerder teruggegaan naar Van Stiphout en hoorden later dat hun vader was overleden. Ze hebben hem nooit meer mogen zien.

Dorus werd begraven op het kerkhof in Eerde. Enkele dagen later besefte zijn vrouw dat samen met Dorus waarschijnlijk het familiekapitaal begraven was. Het graf werd geopend en het geld en de sierraden bleken inderdaad in zijn binnenzakken te zitten.

Vermeldenswaardig is de onduidelijkheid over zijn sterfdatum. In de overlijdensakte staat vermeld dat Dorus op 30 september 1944 is overleden. Op de grafsteen, in het Eerdse parochiearchief en in het dagboek Jan Deckers staat als overlijdensdatum 2 oktober 1944 vermeld.

Na de oorlog betrok het gezin Van Heeswijk tijdelijk de oude kortgevelboerderij aan het Hoeves 2. Later werd er een noodwoning gebouwd op het Hoeves (huidig adres Hoeves 9). Voor de bouw van een nieuwe boerderij werd door de gemeente Schijndel een bouwvergunning afgegeven op 3 oktober 1949. Deze woning heeft als huidig adres Eerdsebaan 53.

Pietje van Heeswijk-Wouters overleed in 1957.