Bert Korsten

27 jaar.

De Werkgroep Eerdelogie is op zoek naar foto's van Bert Korsten. Kun jij ons helpen? Laat het ons weten via info@eerdelogie.nl

 

Bronnen: DieGenen uit De Eerde, Johan van den Tillaart, Tijn van den Tiillaart, Frans van Berkel, Airborne Comité Eerde en Werkgroep Eerdelogie. September 2024.

Bert (Gijsbertus) Korsten wandelde met twee andere Eerdenaren langs de spoorlijn toen hij daar een boobytrap ontdekte.

Ondernemend als Bert was wilde hij graag het fijne weten van het projectiel dat het midden hield tussen een granaat en een landmijn. Een paar keer ging het goed en gaf het losmaken een sissend en rokend effect.

Anderen hadden het hem ontraden vanwege het gevaar. Bert had geen schrik en was ook niet op zijn mondje gevallen. Nooit zullen zijn metgezellen de aanblik vergeten van deze jongeman die zijn dood vond na de ontploffing in de spoorsloot.

Bert Korsten werd geboren in Eerde (gemeente Veghel) op 27 mei 1917. Hij was het derde kind uit het grote gezin van Janus (Adrianus) Korsten en Adriana Catharina van Liempd.

Het gezin Korsten kwam uit Schijndel en woonde vanaf 1915 in een kleine oude boerderij aan het Sint Antoniusplein (adres H56 (1950), later Sint Antoniusplein 2). Bert overleed op 18 december 1944 in Eerde (gemeente Sint-Oedenrode). Hij woonde toen bij zijn ouders en was ongehuwd.

Vanaf 1935 heeft hij enkele jaren als boerenknecht gewerkt bij de familie Hannes van den Tillaart aan het Hoeves F69 (1945). Hij hielp daar met al het boerenwerk: melken, oogsten, land bewerken en vee verzorgen. Daarna werkte hij in de bouw.

Bert Korsten werd op 21 december 1944 op het Eerdse kerkhof begraven.