Familie Van Riel komt op de molen
Het is 1923 als de familie Van Riel eigenaar wordt van de St. Antoniusmolen. De uit Oisterwijk afkomstige Willem van Riel huurt dan een woning in Eerde (huidige locatie Kapelstraat 38). Hij betrekt de woning met zijn vrouw Kee van Rosmalen uit Dongen. Als eind 1933 de woning naast de molen is gebouwd (Zandvliet 9) verhuizen Willem en Kee met zes kinderen naar het Zandvliet. Daar worden nog twee kinderen geboren. "Het was hard werken' vertellen Jozef en Adriana van Riel in een interview in 1996. 'Dag en nacht, vooral in de winter, wanneer er maar wind was moest de molen draaien.'
Oorlog
In genoemd interview gaat het ook over de oorlog. De landing van de parachutisten en het gebruik van de molen als observatiepost. En niet te vergeten de dood van Jacob H. Wingard, een Amerikaanse soldaat, die in de molen werd doodgeschoten. Het schuilen in de molen en het moeten vluchten vanwege hevige gevechten. 'Zo kropen we door de sloot en kwamen terecht bij slager Van Kessel in de Kapelstraat.' De oorlog ging voorbij en de activiteiten werden voortgezet. Van lieverlee hebben de vier zonen allemaal een taak in het bedrijf. Evenals hun zus Adriana. Nadat hun ouders zijn overleden komt de zaak in 1971 in handen van broer en zus Jozef en Adriana van Riel.
Traditie
In 1996 stonden Jozef en Adriana aan de vooravond van een belangrijk moment in hun leven: Het sluiten van de zaak per 1 mei. Zij konden niet aan de milieueisen van destijds voldoen. Met pijn in het hart ging de deur op slot. 'De molen was ons hele leven'. Er kwam een einde aan ruim een eeuw mulders-traditie in Eerde.
Wim van Riel. Foto: Collectie fam. Van Riel.