Emigreren naar Eerde

 

In 1993 kwam Susan McAleece vanuit Noord-Ierland naar Nederland om stage te lopen. Zij studeerde levensmiddelentechnologie aan Loughry College te Cookstown en was op zoek naar een buitenlandse stageplek. Hoe zij uiteindelijk in Eerde terecht kwam? Lees haar verhaal. 

Verhaal door Susan van den Oever - McAleece

In eerste instantie was het de bedoeling om met 7 medestudenten stage te lopen in Duitsland. Ik viel helaas toen 'buiten de boot', alleen de jongens van deze groep waren aangenomen om deze stage in te vullen. Mijn wens om toch naar het buitenland te gaan was er nog steeds. Bij toeval sprak ik een medestudent, een vriend van mij, die ook een stageplek had geregeld in het buitenland. Maar dit was in Nederland en hij vroeg mij om met hem mee te gaan. Dit leek mij een hele mooie kans en greep deze dan ook met beide handen aan. Het was het jaar 1993, ik was twintig jaar en nog, vol ambities en dromen. Een buitenlandse stage stond goed op mijn CV en werd mij op het hart gedrukt dat je dit wel mee moest maken, voor de ervaring en ontwikkeling.   

Mijn ouderlijk huis in Noord-Ierland

De stage die we gevonden hadden was in het kleine gemoedelijke dorpje Eerde bij de firma Ploegmakers. 

Voordat we begonnen met de stage verbleven we 1 week in België bij de familie van mijn medestudent Richard. Ik had er zoveel zin in en was heel gemotiveerd om nieuwe dingen te leren. 

Firma Ploegmakers had huisvesting in Veghel voor ons geregeld en zo begon mijn Nederlandse avontuur. 

Ik kwam erachter dat er nog meer Ierse mensen werkzaam waren bij Ploegmakers in de productie. Daar trokken wij in het begin veel mee op. Zij woonden in Tilburg en hadden veel plezier met elkaar.

Wij mochten op verschillende afdelingen werken om alle facetten van het bedrijf te leren kennen. Zo werkten we in de productie en het laboratorium.  

Na een paar maanden leerde ik ook een aantal mensen uit Eerde kennen. Die werkten ook bij Ploegmakers met een bijbaantje. Door hen werd ik betrokken bij het dorp Eerde. Hierdoor kreeg ik aansluiting en begon voor mij een nieuw hoofdstuk: 'het weekend in het Hooghuys'.  We deden leuke dingen en ik leerde steeds meer mensen uit Eerde kennen. 

Na 4,5 maand zat mijn stage erop en ging ik terug naar Ierland om mijn studie af te ronden.

In 1994 behaalde ik mijn diploma levensmiddelentechnologie en zou ik eigenlijk gaan werken in Noord-Ierland. Ik had een baan aangeboden gekregen bij een levensmiddelenbedrijf in NPD (new product development). 

 

Ik had nog de kriebels om terug te gaan naar Nederland. Ik was nog niet klaar en wilde daarom toch nog terug voor een jaar. Het gevoel was sterk, maar ook het Ierse bedrijf dat mij steunde en mij de kans gaf dat ik, binnen een jaar terug mocht komen, was een extra reden om toch naar Nederland te gaan. 

Diploma-uitreiking 1994

In mei 1994 kreeg ik de kans om weer bij Ploegmakers te mogen beginnen en het laboratorium verder uit te breiden en in de productie te werken.  Een Ierse vriendin kwam ook naar Nederland om mij gezelschap te houden en we zouden samen na 1 jaar weer teruggaan.  Die vriendin is om gezondheidsredenen eerder teruggegaan...maar ik ben gebleven. Mijn avontuur was nog niet voorbij..... 

Ik had namelijk een jongen uit Eerde leren kennen, Marc van den Oever, waar ik nu inmiddels meer dan 20 jaar mee getrouwd ben. Het eerste contact met hem was heel bijzonder. Wij kregen onze eigen taal; ik sprak geen Nederlands en Marc zeer weinig Engels.  Daarentegen begrepen wij elkaar heel goed en was dit geen barrière voor onze relatie. De klik was er en we kregen verkering. De verbondenheid met Eerde was hierdoor nog sterker geworden.

Ik wilde me ontwikkelen in mijn werk en integreren in de Nederlandse gemeenschap. Om dit te bereiken  was het belangrijk de Nederlands taal te beheersen. Ik heb de studie 'Nederlands als tweede taal programma II' gevolgd en in 1997 heb ik mijn diploma gehaald.  

Door al mijn ervaring en het verloop van mijn tijd hier in Eerde was het bijna vanzelfsprekend dat ik hier zou blijven wonen. Niet voor 1 jaar maar voorgoed. Ik kwam na ongeveer een jaar terecht bij Ria en Gerard Gloudemans op de Vlagheide. Zij steunden mij overal in. Voor mijn ouders was het wel lastig dat ik niet meer terug zou gaan naar Ierland, maar zij wisten dat ik hier op mijn plek zat. Ik werd omringt door lieve mensen die er voor mij zouden zijn. Ik werd opgenomen door Eerde en kreeg veel lieve vrienden en een fijne familie bij de ouders van Marc, waarbij ik me thuis voelde.

In 1999 zijn we getrouwd en in december 2000 kregen we ons eerste kind Luke. We woonden in de Valkenbergstraat en ik bleef ondertussen werkzaam bij Ploegmakers op het laboratorium. In 2002 was ons gezin compleet met de komst van ons tweede zoontje Liam.   

(ouders Susan)  Priscilla en Ian McAleece

Liam, Marc, Luke en Susan van den Oever

In 2006 kwam ik in aanmerking voor de Nederlands Nationaliteit. Voor mij was het belangrijk om een dubbele Nationaliteit te hebben. Ik blijf een Ierse maar wilde ook de zekerheid hebben om hier mijn toekomst voor te zetten. Ik sloot Nederland en met name Eerde in mijn hart.  Eerde, een gezellig dorp waar ik me altijd heel welkom heb gevoeld en echt thuis voel. Mijn ouders komen regelmatig naar Eerde op vakantie en voelen ook dezelfde warmte. Ik trouwde met een echte Eerdenaar, die zeer trouw is gebleven aan zijn dorp. Dit gevoel heb ik van hem gekregen en dat hebben wij samen weer doorgegeven aan onze kinderen.

Eerde is mijn thuis!